Vuurwerk afsteken blijft een gevaarlijke bezigheid. Laat het daarom best over aan professionals. Wij geven je graag enkele tips voor een veilig eindejaar.
Mag vuurwerk?
Informeer via de website van jouw gemeente of stad (waar je vuurwerk zou willen afsteken), want meestal is het verboden.
Wij raden jou trouwens aan om vuurwerk over te laten aan de professionele vuurwerkmeesters.
Als het toch mag, zijn er voorwaarden:
- Bekijk de voorwaarden van de stad of gemeente & volg deze op
- Beperk de hinder voor mens en dier
- Respecteer de veiligheidsmaatregelen
- Lees de folder 'Verknal uw feest niet' van de FOD Economie
Vuurwerk bij grote droogte
Bij elke aanvraag voor publiek vuurwerk via de stad of gemeente geeft de brandweer advies. Dit advies bezorgen we aan het gemeentebestuur. Het bevat steeds een opschortende voorwaarde: als de omgevingsfactoren op het ogenblik van het afschieten van het vuurwerk ongunstig zijn, dan geeft de brandweer het advies om het vuurwerk niet te laten doorgaan.
Voorbeelden van deze omgevingsfactoren zijn:
- Heersende code ROOD op basis van de brandwaarschuwingsindex (bijvoorbeeld bij langdurige droogte en dus een hoog risico op natuurbranden)
- Heersende code GEEL op basis van waarschuwingen voor wind of onweer vanuit het KMI
- Andere waarschuwingscodes kunnen aanleiding geven tot het verplicht nemen van bijkomende maatregelen rond het geplande vuurwerk
Voor waarschuwingen over droogte of andere weersomstandigheden verwijzen we naar het KMI en naar Natuur en Bos.
Alle informatie en nuttige tips over veilig feesten vind je terug in ons preventiedossier Veilig Feesten.
#Ikknalzondervuurwerk
6 goede redenen waarom je zelf beter geen vuurwerk afsteekt:
Vuurwerk is levensgevaarlijk
Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108.
De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar.
Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en 30% handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat.
Vuurwerk verhoogt het risico op brand
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op het rieten dak van de buren terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.
Vuurwerk zorgt voor dierenleed
Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. Vorig jaar stierf in Genk zelfs een kameel, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak.
Vuurwerk veroorzaakt noodgevallen
Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, moeten zij niet alleen hun feestdis verlaten. De hulpdiensten zijn, als ze moeten uitrukken voor gewonden of brand door vuurwerk, dan niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
Vuurwerk is ongezond
De fijnstofconcentraties, vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk, pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen - zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma - kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.
Spektakelvuurwerk is gratis
Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar om naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets. Lekker makkelijk!
Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones, verenigt in Netwerk Brandweer. Vandaar hun slogan “Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.”
Indrukwekkend en feestelijk
Vind je toch dat vuurwerk bij het eindejaar hoort? Ga dan naar een spektakelvuurwerk of lasershow van je stad of gemeente kijken. Toch nog een 7de tip! Zo een georganiseerd vuurwerk of een lichtshow staat garant voor een indrukwekkend spektakel, in feestelijke omstandigheden. Neem je familie of vrienden mee en geniet samen van het feest in de lucht. Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van. Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
Nog vragen over vuurwerk?
Bel bij vragen of onduidelijkheden de dienst Brandpreventie van de brandweer: 011 24 88 28 of stuur een mail: preventie@zuidwestlimburg.be
!! Hou er rekening mee dat wij als brandweer een advies voor vuurwerk afleveren onder opschortende voorwaarde van de omgevingsfactoren op ogenblik van het afschieten ervan. Als er een code ORANJE of ROOD is afgekondigd op basis van de brandwaarschuwingsindex, geven wij automatisch een NEGATIEF advies voor het afschieten van vuurwerk.