U bent hier
Livebeeld in 90 seconden: interventiedrone versterkt onze brandweerdiensten

Sint-Truiden, 22 april 2025 – In primeur voor België werd vandaag op DronePort de ‘Safety Drone Shield’ van Citymesh voorgesteld. Deze hoogtechnologische interventiedrone is permanent gestationeerd op de actieve luchthaven in Brustem en is volledig geïntegreerd in de werking van de hulpdiensten. De drone kan binnen 90 seconden na een noodoproep opstijgen en live beelden doorsturen naar de meldkamer van onze Hulpverleningszone Zuid-West-Limburg.

Dankzij de interventiedrone krijgt de brandweer nu letterlijk ogen in de lucht. Het resultaat? Waardevolle tijdswinst én een betere inschatting van de situatie. 

“Nog vóór we zijn uitgerukt, krijgen we al een duidelijk beeld van de ernst en omvang van het incident,” zegt kolonel Bert Swijsen, zonecommandant van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. “Zo kunnen we meteen de juiste mensen en middelen uitsturen, afgestemd op wat er echt nodig is. En eens ter plaatse, helpt het overzicht van boven ons om sneller en nauwkeuriger te handelen. Elke seconde telt – zeker als er levens op het spel staan.”

Als brandweer kunnen we vanaf nu een beroep doen op drones in Sint-Truiden, Tongeren, Tessenderlo en Hasselt, als de aard van de interventie dit vraagt.

Snelle inschatting al voor onze aankomst

Naast snelheid, biedt het systeem ook structurele voordelen voor de operationele werking van de hulpdiensten: “Een drone vliegt ongehinderd in een rechte lijn naar de locatie. Dat geeft ons als brandweer de kans om veel sneller een eerste inschatting te maken,” aldus Swijsen. “In sommige gevallen kunnen we onze strategie zelfs al vóór aankomst bijsturen – bijvoorbeeld extra manschappen oproepen of alternatieve routes kiezen.”

Tijdswinst voor de brandweer

Ook op het terrein maakt het luchtbeeld een groot verschil: “De bevelvoerder hoeft geen tijdrovende en soms risicovolle terreincontrole meer uit te voeren en kan bij aankomst meteen starten met de interventie. Vanuit de lucht krijgt hij vooraf al overzicht. En willen we beelden vanuit een andere hoek? Dan nemen we contact op met de operator, die de drone bijstuurt. De inzet van drones geeft onze dispatch de tijd om bijvoorbeeld de camera’s op onze ladderwagens te activeren of om onze blusrobot op te roepen om vanop afstand te blussen, zodat we de beeldvorming voor langere tijd kunnen overnemen”, legt hij uit.

Testfase

Hoewel het nog een proefproject is, ziet Swijsen het als een veelbelovende stap richting slimmere hulpverlening: “We willen via deze testfase ontdekken waar de technologie het meeste oplevert, en hoe we ze maximaal kunnen inzetten. Dit is zonder twijfel een eerste stap naar snellere, betere en toekomstgerichte beeldvorming, mogelijks ook voor andere hulpdiensten.”

5G en Remote Operation

Citymesh heeft de permanente drone volledig geïntegreerd in het 5G SENSE-project en zorgt hiermee voor de supersnelle en stabiele connectie die nodig is om betrouwbare livebeelden en aansturing over grote afstanden te garanderen.

“Dankzij 5G-technologie kunnen we de drone vanuit onze Remote Operation Centers in Hasselt, Oostkamp of Marche-en-Famenne op elk moment veilig laten opstijgen binnen de 90 seconden, en de beelden doorsturen naar de meldkamer van de hulpdiensten”, weet Hans Similon. “Dit is een krachtige demonstratie van wat 5G, drones en innovatieve samenwerkingen kunnen betekenen voor de samenleving. Momenteel staan er reeds een 30 tal drones 'in a box' geïnstalleerd, verdeeld over alle provincies, de overige 40 worden as we speak uitgerold. We mochten reeds meer dan 500 vluchten doen voor de hulpverleningszones, en april is nog niet eens ten einde.”

DronePort als innovatieve hotspot

DronePort in Sint-Truiden is een actieve luchthaven en fungeert als broedplaats voor baanbrekende ontwikkelingen in de drone-industrie. De introductie van deze nieuwe interventiedrone benadrukt de unieke rol van DronePort als test- en ontwikkelingscentrum voor zowel bemande als onbemande luchtvaarttoepassingen. Bovendien is het een primeur in België dat een permanent operationele first responder drone, die rechtstreeks in verbinding staat met de hulpdiensten, wordt geïnstalleerd op een actieve luchthaven.

Hulpverlening versterken

Uiteraard zal het systeem ook zijn beperkingen hebben: de weersomstandigheden zoals wind of de zichtbaarheid spelen een rol. Maar daarom ook het belang van dit proefproject, benadrukt kolonel Swijsen: “Door te testen zullen we die beperkingen wel of niet ondervinden en kunnen we waar nodig aanpassen. Voor ons als hulpverleningszone Zuid-West Limburg is het in elk geval een eerste stap naar een andere, betere manier van beeldvorming, die past binnen ons doel om onze hulpverlening nog sterker te maken.”

Tijdswinst voor de burger

“We zijn ervan overtuigd dat de inzet van drones zowel voor ons als voor de burger een voordeel oplevert: nl. tijdswinst. Hoe sneller wij gericht kunnen tussenkomen, hoe sneller we de schade kunnen beperken en de situatie voor de burger weer veilig kunnen maken. Daarom: Grote dank aan Citymesh, Droneport en LRM voor deze uitgelezen kans!”


    © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane