Als de zon zich laat zien en de temperaturen laten het toe, dan komt de barbecue weer uit het tuinhuis. Denk je er aan dat je veilig barbecuet? Want als brandweer moeten we wel vaker ongenodigd spelbreker zijn op een barbecuefeestje. Veilig barbecueën is niet moeilijk en je bespaart je een hoop ellende. Met deze tips ga je een fijn en veilig barbecuefeest tegemoet.
Het mooie weer is daar en dan halen we graag de barbecue boven. Gezellig met vrienden, buren of familie rond de gasbarbecue of het kolenvuur. Verlies in al je enthousiasme de veiligheidsvoorschriften niet uit het oog! Gevaar schuilt immers in een klein hoekje.
Tips voor veilig barbecueën
Vaak ligt onvoorzichtigheid van de "kok" aan de basis. Toch, als je barbecuet volgens de regels van de kunst, hoeft het niet gevaarlijk te zijn. De AD Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlands Zaken zet de belangrijkste tips op een rijtje. Smakelijk!
Installeer de BBQ correct
Hoe installeer je nu een BBQ op een correcte, juiste en veilige manier?
- Plaats de barbecue op een stevige, vlakke en horizontale ondergrond
- Zorg ervoor dat de barbecue niet kan omvallen of omvergelopen worden
- Let op de wind. Vooral in de buurt van (party)tenten of droge struiken kunnen vonken makkelijk brand veroorzaken
- Plaats de barbecue ook niet te dicht bij tuinmeubelen, parasols, tafellakens, planten
- Pas op met licht ontvlambare materialen (kleding, haren) in de buurt van de barbecue
- Zet in de buurt een brandblusser of emmer zand voor als het fout loopt, zodat je snel kan blussen.
Wees voorzichtig bij het aanmaken van het vuur
Gebruik je een barbecue op kolen? Hou dan volgende tips in het achterhoofd:
- Gebruik bij een barbecue op kolen speciale aanmaakblokjes, -pasta of -gel
- Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus als aanmaakmiddel, want deze brandstoffen kunnen in combinatie met een open vuur een steekvlam veroorzaken
- Gebruik een blaasbalg of waaier als je het vuur wilt aanwakkeren.
Gebruik je een gasbarbecue?
- Controleer voor het feest begint of de gasfles correct is aangesloten
- Zorg er voor dat de gasfles stabiel staat en afgeschermd van gasten, zeker van kinderen
- Ook een gasbarbecue wordt warm, dus houd voldoende afstand, ook als de barbecue is uitgeschakeld.
Er kan maar één de kok zijn
Eén persoon bedient de barbecue en is verantwoordelijk voor het bakken van de ingrediënten.
Deze persoon:
- plaatst de ingrediënten op de grill
- draagt een linnen schort (géén synthetische stoffen)
- draagt handschoenen.
- mag geen alcohol drinken. Ook bij de barbecue is een BOB nodig!
Zet geen alcoholische dranken in de buurt van de barbecue want door de hitte kunnen de alcoholdampen ontbranden.
Houd kinderen en huisdieren op een veilige afstand.
Barbecue vuur doven
Doof een barbecue met zand of water. Waarom? Omdat de houtskool in de barbecue na gebruik nog urenlang blijft nagloeien. Zorg ervoor dat alles goed dooft.
Let op: zand neemt de hitte van de barbecue niet weg. De houtskool blijft nog urenlang gevaarlijk heet.
- Houd daarom kinderen en huisdieren uit de buurt van een warme barbecue
- Verplaats nooit een nog brandende barbecue
- Ruim de as pas op als deze helemaal afgekoeld is!
Met deze tips in het achterhoofd, kun je beginnen aan de voorbereidingen van een veilig maar fijn barbecue feestje! Veel plezier en eet smakelijk!