Bij storm is het de taak van de brandweer om de openbare weg vrij te maken en te zorgen dat objecten, die onder invloed van de wind onstabiel geworden zijn, geen gevaar kunnen vormen voor personen. Klassieke voorbeelden zijn losgekomen delen van daken of gevels, bomen die het onder de wind begeven hebben…
Problemen of objecten die zich ver van de openbare weg bevinden of die geen onmiddellijk gevaar vormen zullen met lagere prioriteit behandeld worden.
Hoe hulp bij storm aanvragen?
- Gebruik het online meldformulier!
- Of bel 011 24 88 00, enkel tijdens de kantooruren tussen 9:00 en 16:30 uur. Tip: bellen is niet sneller. Om onze telefoonlijnen vrij te houden voor noodoproepen en dringende gevallen, vul je beter een online formulier. Dank je wel!
Bel enkel naar het noodnummer 112 of 100 als:
- er door de schade direct gevaar is voor mens of dier
- als er redding nodig is
- als er is sprake van een levensbedreigende situatie
- Is er geen direct gevaar voor mens en dier, dan bel je gewoon naar het bovenstaande nummer. Zo hou je de telefoonlijnen van de noodcentrale vrij voor levensbedreigende situaties.
Welke informatie doorgeven?
Deze vragen zou je moeten kunnen beantwoorden:
- Bevindt het probleem zich op de openbare weg, op privaat terrein of nabij een gebouw?
- Wat kan er vallen?
- Op welke hoogte boven de grond is dit: minder dan 5 meter of meer?
- Zijn er personen of dieren in gevaar?
Kostprijs?
Aan deze hulp zijn geen kosten verbonden.
De kosten voor andere tussenkomsten van de brandweer vind je terug in het artikel Wat kost de brandweer?.
De prijzen zijn goedgekeurd in het retributiereglement, dat geldt voor alle brandweerposten in de zone Zuid-West Limburg (posten van Beringen, Tessenderlo, Heusden-Zolder, Hasselt, Sint-Truiden, Tongeren, Borgloon en Herk-de-Stad).