Het verschil kunnen maken, dat is een van de drijfveren van een hulpverlener. En als je dan ook effectief een leven kunt redden, besef je weer waarom je hulpverlener geworden bent. Dat bewijst ook het verhaal van Nick, brandweervrijwilliger bij post Beringen, die in september het leven van een man redde.
“Het was op een avond na mijn werk,” begint Nick zijn verhaal. “Ik ging naar een infovergadering, in Koersel, over de mogelijke komst van een moskee. Op een bepaald moment ontstond er een hevige discussie tussen een van de sprekers en enkele aanwezigen. Eén persoon reageerde erg fel en viel dan plots op de grond. Bewusteloos.”
Veiligheidshouding
Nick schoot zonder twijfelen in actie. “Ik plaatse me op mijn knieën naast de man en zag hem wat schokken. Maar het was duidelijk dat hij bewusteloos was. Ik vroeg de mensen om plaats te maken zodat ik hem in veiligheidshouding kon leggen. Hij leek een epileptische aanval te hebben. Iemand belde de hulpdiensten.”
Wachten op de hulpdiensten
Terwijl iedereen ongeduldig wachtte op die hulpdiensten, droegen omstaanders het slachtoffer naar buiten. Iets dat Nick niet graag zag gebeuren. “Het slachtoffer was gevallen, bewusteloos, mogelijk met epilepsie. Ik was bezorgd om eventuele letsels aan de nek… Dus vond ik dat we het slachtoffer beter binnen konden laten. Iemand besliste om de man toch buiten te leggen, op een bank.”
Hartmassage
Op aandringen van Nick werd het slachtoffer even later terug op de grond gelegd. Waarom? “Omdat je op die manier veel beter met je volledige bovenlichaam hartmassage kunt doen.” Nick startte met compressies tot de ziekenwagen er was. De collega’s van post Heusden-Zolder stelden meteen vast dat Nick op de juiste manier hartmassage uitvoerde.
Beademing
“Terwijl ik nog bezig was, nam een van de ambulanciers de beademingsapparatuur. Eenmaal de beademing juist geplaatst bij het slachtoffer moest ik hardop beginnen tellen tot 30. De andere ambulancier startte ondertussen de defibrillator op, bracht de defipads aan op het slachtoffer en schakelde het apparaat aan.”
Defibrillator
Toen de defibrillator liet weten dat het toestel klaar, werd er een analyse uitgevoerd en dienden de ambulanciers een eerste schok toe. “Daarna begon ik opnieuw met de compressies, waarna er weer een analyse van het toestel volgde. Dit keer was er geen nieuwe schok nodig. Op de defibrillator zagen we het hartritme van het slachtoffer mooi pulseren.” Eindelijk kwam ook de MUG aan.
Afwijkend hartritme
Terwijl het Medisch Urgentieteam het slachtoffer stabiliseerde en in de ziekenwagen plaatste, hielp Nick het interventiemateriaal in te pakken zodat het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis kon. “Na onderzoek in het Jessa bleek de man een afwijkend hartritme te hebben, zogenaamde ‘torsades de pointes’.” Dat is zeldzaam en kan, bij gebrek aan snelle en adequate behandeling, uitmonden in een dodelijke ventrikelfibrillatie.
Opgelucht
“Achteraf hebben ze de man geopereerd, hij loopt nu rond met een pacemaker. Toen hij mij tijdens de opendeurdag van mijn brandweerpost in Beringen kwam bedanken, voelde ik me wel trots! Het is gewoon fantastisch dat hij er helemaal niets aan overhoudt, behalve dan die pacemaker,” klinkt Nick opgelucht. Zonder de tussenkomst van Nick zou het slachtoffer er veel slechter aan toe geweest zijn. “Het voelt goed te weten dat ik iemands leven kon redden.” Ook de ambulanciers van dienst, van brandweerpost Heusden-Zolder, bedanken Nick voor zijn doortastend handelen. Zo zie je maar, brandweervrijwilligers maken het verschil!