Binnen onze hulpverleningszone hanteren we unieke standing orders. "Nergens zijn die zo uitgebreid als hier," zegt coördinator DGH Jurgen Raymaekers. “Het geeft ons de mogelijkheid om bij mensen in nood sneller en efficiënter eerste hulp te bieden.”
Standing orders zijn eigenlijk medische gedelegeerde handelingen van een arts, die een verpleegkundige mag uitvoeren als die met de ziekenwagen op weg is naar een slachtoffer of zieke. “Het gaat om medische of verpleegkundige handelingen die we mogen uitvoeren in noodgevallen. Standing orders zijn namelijk bij wet vastgelegd en mogen toegepast worden onder toezicht van de zonearts. Bij ons is dat Dr. Raf Fransen,” legt coördinator Dringende Geneeskundige Hulpverlening Jurgen uit.
Comfort verbeteren
“Voor een ambulancier zijn de handelingen eerder beperkt. Zo mogen ze bijvoorbeeld bij een gebroken been de patiënt stabiliseren door tractie uit te voeren, te spalken en te aligneren. Met een verpleegkundige erbij hebben we de mogelijkheid om onze patiënt pijnstilling in te spuiten.” Door te kiezen voor standing orders willen de ziekenwagendiensten van onze hulpverleningszone het comfort van de patiënt aanzienlijk verbeteren. “Ook ons opleidingsbeleid is daar helemaal op afgestemd,” aldus Jurgen.
Pre-hospitaal
“Onze meer dan 80 verpleegkundigen – zowel beroeps als vrijwilligers – behaalden allemaal de bijzondere beroepstitel Spoed en Intensieve Zorgen. Dat is een aanvullende opleiding van 1 jaar, na de bachelor Verpleegkunde. Binnen onze organisatie volgen zij dan nog een bijkomende opleiding van 16 uur om ‘pre-hospitaal’ te kunnen werken. Dit wil zeggen dat onze verpleegkundigen de patiënt mogen stabiliseren nog voor hij het ziekenhuis bereikt.”
Ambulanciers
“Nog zo’n handeling die onze verpleegkundigen mogen uitvoeren als dat nodig blijkt: de luchtwegen vrij te houden door gebruik te maken van een larynxtube (buis in de keelholte aanbrengen). Of het gebruik van een botboor, bijvoorbeeld.” Al die handelingen komen de toestand van de patiënt alleen maar ten goede. “De bedoeling is dat onze ambulanciers ook standing orders zullen krijgen die parallel lopen met die van onze verpleegkundigen. Zodat we goed op elkaar afgestemd zijn om de toestand van de patiënt zo snel mogelijk te verbeteren.”
Medisch geschoolde brandweer(m/v)
De hulpverleningszone Zuid-West Limburg heeft er voor gekozen om op termijn alleen maar te werken met brandweerman-ambulanciers. “Op die manier hebben we op de interventiesite twee voordelen: de brandweerman weet hoe hij of zij veilig moet werken op de plek van het incident, de medische scholing komt dat weer te pas bij het toedienen van de eerste medische zorgen aan het slachtoffer. Voor onze verpleegkundigen doen we ook een beroep op verpleegkundigen-BBT die deel uit maken van het puur medisch kader."
Centraal magazijn
Toegegeven, we hebben wel een weg afgelegd. Jurgen: “Bij het begin van de zonevorming werkten onze brandweerposten met ziekenwagendienst allemaal anders. Nu staan alle neuzen in dezelfde richting en werken we goed samen, op eenzelfde manier. In elke post is er een verantwoordelijke verpleegkundige-BBT’er. We hebben ook een centraal magazijn in onze zone met medisch materiaal, waar alle posten hun bestellingen kunnen doen. Zo kunnen we elke ziekenwagen op dezelfde manier uitrusten.”
Standaard bezetting
In de posten Tongeren en Tessenderlo startten de ploegen het eerst met het toepassen van de standing orders. In post Hasselt werkten ze dan weer als eersten met verpleegkundigen in de ziekenwagen. “Nu alle ziekenwagendiensten in onze zone op eenzelfde manier werken, willen we een volgende stap zetten: voor elke ziekenwagen een standaard bezetting van één verpleegkundige-BBT’er en één ambulancier.”
Allicht een verhaal dat wordt vervolgd!
Meer lezen?
- Dit artikel verscheen ook in een aangepaste versie in het tijdschrift De Brandweer (m/v) van Brandweer Vereniging Vlaanderen, p. 32, nr. 564, 94ste jaargang, ISSN 1374_5867.