Overdag is Michelle boekhouder en zit ze met haar neus in de dossiers. “Een mentale uitdaging,” noemt ze dat. “Maar bij de brandweer kan ik mijn fysieke energie kwijt en leer ik voortdurend bij in een totaal ander vakgebied. Het is die afwisseling in mijn jobs die alles mooi in balans houdt.” Deze mama van 2 jonge zonen is nog op zoek naar collega’s. Tijd voor een kennismaking!
Michelle’s avontuur bij de brandweer begint eigenlijk wanneer ze haar echtgenoot Laurens ontmoet. “Hij was toen al vrijwilliger en liet meteen verstaan dat hij dat ook wilde blijven. Af en toe ging ik mee kijken naar oefeningen van de brandweer en zo begon het ook stilaan bij mij te kriebelen.”
Het federaal geschiktheidsattest
Michelle besloot uiteindelijk om zich in te schrijven voor de FGA-proeven[1]. “Tegen de handvaardigheidstest zag ik wel wat op. Door veel te klussen in en rondom ons huis en de enorme steun die ik kreeg binnen brandweerpost Sint-Truiden, leerde ik snel bij en heb ik al mijn FGA-proeven vrij vlot gehaald.”
Basisopleiding
Michelle is ondertussen klaar met haar basisopleiding brandweer (de zogenaamde B01). “Het duurde wat langer dan voorzien, want klierkoorts strooide roet in het eten en ondertussen ben ik ook voor de 2de keer mama geworden. Maar tegen het najaar van 2022 was ik eindelijk volledig klaar!” Leuk om weten: al na 1 jaar basisopleiding krijg je als nieuwe vrijwilliger een bieper en mag je al mee op interventies.
Afspraken maken & luisteren
Hoe doe je dat, als mama van 2 kleine kinderen én met een partner die ook brandweervrijwilliger is? “Heel goede afspraken maken en luisteren naar elkaars noden. Daarnaast hebben we het geluk dat we op heel wat familie kunnen rekenen voor de opvang van de kindjes. Zij staan altijd klaar, maar regelmatig prikken we als gezin een datum waarop we niks doen en samen thuis blijven.”
Fysieke energie
“Het actief bezig zijn bij de brandweer en de afwisseling trekt me wel aan. In hoofdberoep werk ik als boekhouder, met de neus in de dossiers. Een mentale uitdaging. Bij de brandweer kan ik daarentegen ook mijn fysieke energie kwijt en leer ik ook continu bij binnen een compleet ander vakgebied. Ik heb mezelf al flink zien evolueren. De actie bij de brandweer tegenover het passieve in mijn hoofdjob vind ik een mooie balans.”
Razend interessant
Dat het leven van een brandweervrijwilliger eerder technisch en ‘hands-on’ is, mag je niet afschrikken, vindt Michelle. “De mechanica tijdens de opleiding vond ik niet gemakkelijk gezien mijn achtergrond, maar iedereen staat open voor extra uitleg en waar een wil is, is een weg. Het totaalpakket vond ik razend interessant. Het ge’biept’ worden tijdens een leuke activiteit met de kinderen of ’s nachts in een diepe slaap is soms vervelend, maar eenmaal op weg naar de kazerne raast de adrenaline door je lijf en vergeet je dat allemaal. Uiteindelijk kan je zelf kiezen wanneer je je beschikbaar stelt, zolang het minimum wordt gehaald. ”
Respect
Michelle kan zich beschikbaar stellen voor de brandweer als ze thuis werkt, s’ avonds, ’s nachts en in de weekends. “Ga ik mee op interventie tijdens de werkuren, dan haal ik die verloren werkuren ’s avonds weer in. Bij de brandweer ben ik deel van het team. Ik doe dezelfde taken als mijn mannelijke collega’s en voel me goed aanvaard. Ik krijg respect. Toegegeven, daar had ik wel wat schrik voor, maar het valt heel goed mee. Je moet wel tegen een flauw mopje kunnen, zo nu en dan! In een hoekje zitten afwachten doe je best niet. Hulp vragen en naar anderen toegaan, zo leer je het snelste bij en word je ook snel in de groep opgenomen.”
Werken bij de brandweer Ook zin om brandweervrijwilliger te worden? De meest recente vacatures bij onze hulpverleningszone vind je hier op de site terug. Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land. |