U bent hier
"Zorg dat je kunt reanimeren!"

“Weet waar het dichtstbijzijnde AED-toestel staat. En zorg dat je kunt reanimeren!” Twee adviezen van drie jonge twintigers die onlangs het leven van Ludo (55) redden. Terwijl zoon Stijn zijn vader reanimeerde, belde dochter Eline de 112 en spurtte haar vriend Siemen naar het dichtstbijzijnde AED-toestel. Samen met Ludo blikken ze terug op een bewogen avond.

Zaterdagavond 26 mei 2018. De UEFA Champions League finale op tv is net afgelopen, Real Madrid wint met 3-1 van Liverpool. En Ludo uit Zonhoven zit in zijn zetel na te genieten van de match. Hij maakt een grapje tegen dochter Eline, die met vriend Siemen mee naar het voetbal gekeken heeft. Ook nog aanwezig in het huis: Mia, de echtgenote van Ludo, en trouwe viervoeter Kyra. Zoon Stijn, verpleger, is die avond vroeg in zijn bed gekropen.

Gaspen

“Plots zag ik dat papa raar wegzakte in de zetel,” vertelt Eline. “Hij begon ook te gaspen, een soort snurken zonder te ademen. En hij trok blauw weg.” Bij Eline gaat een alarmbelletje rinkelen: als student kleuteronderwijs heeft ze ook een EHBO-cursus moeten volgen. En met een vriend die brandweervrijwilliger is, was haar interesse in noodhulp sowieso al groot. “Ik heb dan ook dadelijk de 112 gebeld. Meteen hebben we ook mijn broer wakker geroepen.”

Geen hartslag

Stijn sprong meteen uit bed en begon bij het zien van zijn vader meteen met hartmassage en beademing. “Eerst denk je: is dit allemaal wel nodig? Maar Siemen, mijn vriend, had wel al gevoeld of papa nog een hartslag had,” vertelt Eline. “Dat bleek niet het geval, dus Stijn is blijven reanimeren.” Siemen is stagiair-brandweerman en dacht meteen aan een AED-toestel, een reanimatietoestel. “We zitten hier vlakbij de sportvelden en ik had daar ooit zo’n toestel zien hangen.”

AED-toestel

Siemen raasde op zijn sokken de tuin door, over het tuinhek en spurtte dan in volle vaart naar de Basvelden. “Instinctief liep ik naar de lokalen van het Rode Kruis maar daar zag ik niet meteen iets hangen. Verderop zag ik iets groens tegen de muur van het cafetaria. En dat bleek inderdaad een AED-toestel te zijn.”

Met de fiets

Ondertussen had hij ook de mensen in het cafetaria gealarmeerd. Drie van die mensen, waaronder de uitbater – met een EHBO-cursus achter de kiezen - zijn mee naar het huis van Ludo gelopen. Ludo’s echtgenote Mia was Siemen achterna gefietst en gaf Siemen haar tweewieler op zijn terugweg. “Het ging allemaal zo snel, ik weet eigenlijk niet meer goed hoe ik weer bij Ludo geraakt ben, blijkbaar heb ik de fiets ergens in de tuin neergegooid…”

Eén shock

Binnen was Stijn nog altijd goed aan het reanimeren. Samen met Siemen koppelde hij Ludo aan het AED-toestel. “Het gebruik van zo’n reanimatietoestel wijst zichzelf uit,” aldus Stijn. “Op het toestel staan hele duidelijke aanwijzingen én het toestel geeft ook met een geluidsbandje aan wat je precies moet doen.” Eén shock hebben de jongens toegediend en toen zagen ze dat Ludo al terug bij bewustzijn kwam.

Ziekenwagen

Nochtans was zoon Stijn niet helemaal opgelucht, hij was er van overtuigd dat hij het verprutst had. “Ik ben in paniek naar buiten gelopen. En mama moest de hond in bedwang houden…. Het leek allemaal wel een slechte film.” Toen uiteindelijke de ziekenwagen aankwam, kon ook Siemen opgelucht ademhalen. “Het was de ziekenwagen van de brandweer. De ambulanciers kende ik van tijdens mijn stage. Toen wist ik: Oef, Ludo is in goede handen!”

Geluk gehad

Volgens die ambulanciers hebben de jongeren een heel belangrijk aandeel gehad in het redden van vader Ludo. En ook Ludo zelf is hiervan overtuigd: “Hadden ze niet zo snel gehandeld en géén kennis van EHBO, of had Siemen dat AED-toestel niet gehaald, dan zat ik hier allicht niet alsof er niets gebeurd was. Ik heb echt geluk gehad dat zowel mijn dochter en haar vriend als mijn zoon iets kennen van EHBO.”

Eerste reanimatie

Allemaal zijn ze blij om de goede afloop. Allemaal zijn ze ook erg opgelucht dat ze – ook al was er paniek – hun kennis van EHBO goed hebben kunnen toepassen. Al bleven ze na afloop ook erg onder de indruk. Voor Stijn, aan de slag als verpleger, was het ook zijn allereerste reanimatie. “En dan nog bij mijn eigen vader. Geloof me, als je tijdens de hartmassage iets hoort kraken bij je vader, dan krimpt je maag wel ineen.”

Brugada-syndroom

“Blijkbaar lag de oorzaak bij een elektrische storing in het hart – in de hand gewerkt door mijn van nature lage hartslag,” weet Ludo. “Het zogenaamde Brugada-syndroom. Iets aangeboren. Een pacemaker onder mijn sleutelbeen zorgt er nu voor dat mijn hartslag normaal blijft.” Ludo mag nu 3 maanden geen auto rijden en volgt strikt het hartrevalidatieprogramma. “Ik voel me goed en ik heb goede hoop dat het allemaal weer in orde komt met dat hart van mij,” lacht hij.

Rea-app

Ludo raadt iedereen aan om een cursus EHBO te volgen. “Bovendien is het ook handig om te weten waar je het dichtstbijzijnde AED-toestel kunt vinden. Via de Play of Apple Store kun je de REAapp downloaden op je smartphone. Die vertelt je waar een AED-apparaat hangt, waar je ook bent. Een aanrader!”

Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane