De brandweer van Hasselt maakt, samen met de brandweerkorpsen van Borgloon, Herk-de-Stad, Beringen, Tessenderlo, Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Tongeren, sinds 1 januari 2015 deel uit van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. We leggen je graag uit hoe dit komt.
De zonevorming binnen de brandweer is een gevolg van de hervorming van de brandweer en de operationele eenheden van de Civiele Bescherming in heel België. Vergelijk de brandweerzones of hulpverleningszones met de politiezones. Het doel van deze hervorming? Een snellere en betere hulpverlening voor iedereen. Aan onze dienstverlening verandert er dus niet. Slaap gerust op beide oren!
De brandweer van Hasselt valt sinds 1 januari 2015 binnen de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Voor u en mij als burger veranderde er niets. De werking van de brandweer in Hasselt, maar ook in de andere gemeenten, loopt gewoon verder zoals voorheen.
Ook de interventies door de brandweer gebeuren op dezelfde manier. Contactpersonen, de commandant en het personeel blijven op post. De voornaamste en meest zichtbare verandering is de overgang van vele kleine stedelijke brandweerkorpsen naar een overkoepelende structuur met grote brandweerzones. Elke zone bestaat sinds 1 januari 2015 uit een bepaald aantal hulpverleningsposten en brandweerkorpsen, onder leiding van één zonechef, de zonecommandant.
Brandweer in Zuid-West Limburg
De brandweer van Hasselt vormt samen met de posten in Borgloon, Herk-de-Stad, Sint-Truiden, Tongeren,
Beringen, Heusden-Zolder en Tessenderlo de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Deze 8 kazernes staan samen in voor de veiligheid van en noodhulp aan in totaal 19
gemeenten: Alken, Beringen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt,
Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Kortessem, Lummen,
Nieuwerkerken, Sint-Truiden,Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zonhoven.
Onze zone in cijfers
Met onze 965,78 km²aan grondgebied, zijn wij hulpverleningszone Zuid-West Limburg verantwoordelijk voor bijna 40% van het Limburgse grondgebied.
Onze 8 brandweerposten stonden in 2017 paraat voor noodhulp aan 44% van de Limburgse bevolking. In absolute cijfers: Onze brandweer staat dus in voor noodhulp aan 385.025inwoners (2017). Op 31 december 2017 telde onze organisatie 541 personeelsleden, waarvan 518 operationele medewerkers:
- 17 administratieve en technische medewerkers
- 6 gedetacheerde medewerkers vanuit de steden en gemeenten
- 117 beroepsbrandweerlieden
- 307 brandweervrijwilligers
- 94 hulpverleners-ambulanciers
Drie Limburgse zones
Onze provincie telt sinds 1 januari 2015 3 hulpverleningszones, met naast de onze ook nog 2 andere nieuwe zones, namelijk Noord-Limburg en Oost-Limburg. Hulpverleningszone Noord-Limburg verenigt de gemeenten uit de Limburgse Kempen. Oost-Limburg omvat de gebieden van de kazernes in Genk, Bilzen, Hoeselt, Maaseik en Maasmechelen, met voorposten in Lanaken, Helchteren en Voeren. In totaal zullen er in België 251 stedelijke brandweerkorpsen overgaan in 34 brandweerzones.
De snelste hulp
De hervorming van de hulpverleningsdiensten in België vloeit voort uit het systeem ‘Snelst Adaquate Hulp’ (SAH), waarbij het Hulpcentrum 100 (of 112) niet langer het territoriaal bevoegde korps uitstuurt, maar wel het korps dat het snelst op de interventieplaats aanwezig kan zijn.
De reorganisatie van al die hulpverleningsdiensten is er een van een ingrijpende omvang, vergelijkbaar met de algehele politiehervorming in ons land eind jaren negentig.
Betere hulpverlening
De bedoeling van de schaalvergroting is de kwaliteit van de brandweer te verhogen. We willen een nog betere hulpverlening om de veiligheid van burgers en personeel in ons land te vergroten. De brandweer streeft ook naar een betere basisopleiding, die in heel België dezelfde is. Daarnaast streeft de hervorming, door de schaalvergroting, ook een efficiëntere inzet van mensen en middelen na. Op die manier kunnen we het maximum aan mensen ook operationeel inzetbaar te houden.
Meer informatie over de hervorming?
Kijk op www.civieleveiligheid.be
Dringend noodhulp nodig? Bel 112 (brandweer, ziekenwagen, politie), dit noodnummer geldt in de meeste Europese landen als alarmnummer.