U bent hier
Een Kiwanis-buddy voor elke ziekenwagen

Serviceclub Kiwanis De Bolderberg schenkt 30 poppen aan de 7 ziekenwagens in onze hulpverleningszone. Brandweerman-verpleegkundige Chris Kleikens nam het initiatief om de poppen naar onze zone te halen. “We zijn erg blij met dit cadeau, want met deze stoffen buddies kunnen we in de ziekenwagens jonge kinderen gerust te stellen. De poppen mogen zelfs mee onder de scanner!”

Kiwanis-buddy. Kiwanis De Bolderberg schenkt 30 popjes aan de ziekenwagendiensten van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg

De Kiwanis-buddy is niet zomaar een plastic pop maar een echte stoffen ‘buddie’, die medische teams in ziekenhuizen en zorginstellingen overal ter wereld als psychotherapeutisch hulpmiddel kunnen inzetten als er jonge kinderen verzorgd moeten worden.

Weg angst

Brandweerman-verpleegkundige Chris Kleikens kwam er mee in contact toen hij tijdens een ziekenwagendienst met een slachtoffertje in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis aankwam. “Ik zag hoe ze het kind die buddy gaven en hoe de spoedverpleegkundigen via de pop uitlegden welke medische ingrepen het slachtoffer zou moeten ondergaan. Die aanpak werkte, het kind begreep wat er ging gebeuren en de angst in zijn ogen verdween.”

Fondsenwerving

Dus trok Chris zijn stoute schoenen aan en informeerde hij bij Kiwanis of het mogelijk zou zijn om ook voor de 7 ziekenwagens van onze brandweerposten zulke buddies te voorzien. “Kiwanis De Bolderberg stelt ze helemaal gratis ter beschikking,” licht Nadia Liefsoens van Kiwanis De Bolderberg toe. “De kosten betalen we via fondsenwerving. De buddies zijn ontstaan in een Australisch ziekenhuis en het zijn vrijwilligers die de popjes maken. Met de hulp van Kiwanis International zijn de buddies oceanen en zeeën overgestoken, om zich over de hele wereld te verspreiden.”

Foto: De Kiwanis-buddy - hygiënisch verpakt zodat hij mooi beschermd blijft tot aan het eerste gebruik - is gemaakt van hygiënische materialen, bevat geen metalen en mag mee in de CT-scanner. Het prentenboek over Kiwa - een buddy - geeft meer uitleg over de werking van de pop.

Hulp bij herstel

Verpleegkundigen, verzorgers, dokters, eerste hulp-verstrekkers kunnen via de buddy een brug slaan naar zowel geestelijk als lichamelijk herstel na een trauma. “Kinderen voelen zich minder alleen als ze die buddy krijgen. Ze kunnen er op tekenen, de pop versieren, aankleden… en tegelijk kunnen hulpverleners de pop gebruiken om uit te leggen wat er met het kind of een aanverwante gaat gebeuren: hechten, opensnijden, prikken, inzwachtelen, in het gips leggen, opereren… De buddy mag zelfs mee in de scanner én in de operatiekamer. Daarnaast wordt de buddy ook ingezet in rust- en verzorgingsinstellingen en in lagere scholen.”

Geruststelling

In onze hulpverleningszone komt de buddy terecht in alle ziekenwagens, om te gebruiken bij het vervoer van een kind. “Het zonaal magazijn beheert onze voorraad. Elke ziekenwagen krijgt een aantal buddies,” legt brandweerman Chris uit. “Met de pop kunnen de ambulanciers en verpleegkundigen een kind in de ziekenwagen gerust stellen en tegelijk uitleggen wat er op medisch vlak allemaal gaat gebeuren.” Nadia van Kiwanis De Bolderberg is erg blij dat de Kiwanis-buddy nu ook de weg vindt naar de ziekenwagens van de brandweer.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane