Koude temperaturen? Dan maakt de verwarming overuren. Misschien schakel je zelfs een extra verwarmingstoestel in, met open verbranding. Ramen en deuren hou je dicht. Is het ook nog windstil buiten? Dan ligt er een stille doder op de loer: koolstofmonoxide- of CO-vergiftiging. Wat dit is, wat de symptomen zijn en hoe ze te voorkomen, lees je hier.
CO is de scheikundige benaming voor koolstofmonoxide. Het gas komt vrij bij verbranding van brandstof en is geur-, kleur- en smaakloos.
- Als er voldoende zuurstof in de ruimte is, wordt CO omgezet in CO2 of koolzuurgas. Dan is er geen enkel gevaar.
- Is er te weinig zuurstof, dan neemt CO de bovenhand en bestaat kans op vergiftiging.
In België maakt CO ieder jaar zo’n 1.500 slachtoffers. Een dertigtal onder hen kan het jammer genoeg niet navertellen. daarom noemt we CO ook wel eens 'de stille doder'.
Goede verbranding herkennen
Hoe kun je nu weten of de verbrandingstoestellen in je woning goed werken? Door de kleur te bekijken van de verbrandingsvlammetjes kan je al veel leren. Als de verwarmingsketel aan staat, kijk dan eens naar het vlammetje.
Blauwe vlam (op de foto vlam nr. 4)? Dat wijst op een goede verbranding, in die zin: er is voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig.
Is het vlammetje eerder geel of geeloranje (op de foto vlam nr. 1 en nr. 2)? Dan is het risico op CO-vergiftiging erg groot. Zet alvast enkele ramen open! En bel een erkend installateur om je toestel(len) te laten controleren.
Symptomen van CO-vergiftiging
In de periodes van het jaar dat de verwarming overuren draait, is het dan ook slim om waakzaam te zijn. Voel je je loom, duizelig of futloos? Heb je plots hoofdpijn of moet je overgeven? Dan moet er een belletje gaan rinkelen. Zeker als de klachten door andere personen in de ruimte gedeeld worden. Loom, duizelig, futloos, plotse hoofdpijn en braakneigingen kunnen symptomen zijn van CO-vergiftiging.
Wat doen bij co-vergiftiging
Wat moet je doen als je de symptomen van CO-vergiftiging opmerkt? Zwier meteen een deur of raam open, schakel het verwarmingstoestel uit en aarzel niet om de hulpdiensten te verwittigen.
Opgepast in de badkamer
Goed om weten is dat de helft van de vergiftigingen gebeurt in de badkamer. Dat is geen toeval. Vele mensen hebben een extra verwarmingstoestel staan in deze ruimte, vaak met een open verbranding. Bovendien blijven deuren en ramen gesloten en is er amper of geen verluchting. De ideale voedingsbodem voor CO.
Tips om CO-vergiftiging te voorkomen
Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen. Als je volgende drie basistips in acht neemt, verklein je de kans op onheil aanzienlijk.
1. Zorg voor een perfect werkende installatie
Klinkt logisch maar dat is het niet altijd. Werd je verwarmingstoestel of waterverwarmer aangesloten door een erkend installateur? Laat je je installatie (ketel, kachel, schoorsteen…) jaarlijks nakijken?
2. Verlucht de kamer(s) voldoende
Plak niet alle deuren of ramen af, voorzie verluchtingsroosters en zet regelmatig een deur of raam open. Wees extra voorzichtig bij mistig, windstil weer. Dit beïnvloedt de natuurlijke trek van de schoorsteen waardoor een terugslag van de rookgassen in huis mogelijk is.
3. Plaats een CO-melder
Je ruikt CO niet, je ziet CO niet, je proeft CO niet en je voelt CO niet. Jij niet! Een CO-melder wel. Zo’n toestel en enkele batterijen is een investering met (mogelijk) een groot rendement.
Lees er meer over op de websites van het Anti-Gifcentrum en van Speel niet met vuur.