Je herinnert je vast het nieuwsbericht van afgelopen zomer over kinderen die tijdens een fietstocht door de bossen van Zutendaal verbrand geraakten door gedumpt chemisch afval (HBvL 11/8/2015). Zulke dumpingen zijn erg gevaarlijk en moet je met de nodige voorzichtigheid behandelen. Met onze tips ben je voorbereid als je op zo een dumping uitkomt.
Wie dumpt er vandaag nog chemisch afval zomaar in de natuur? Vaak zijn dat mensen die iets te verbergen hebben. De stoffen die gedumpt worden moeten ‘verborgen’ blijven, omdat het om bewijsmateriaal kan gaan. Bijvoorbeeld het bewijs van het bestaan van een drugslabo. Want ook in ons land produceren criminelen op grote schaal – en illegaal - synthetische drugs. 1 kilogram van die synthetische drugs zorgt bij de productie voor 10 tot 25 kg gevaarlijk chemisch afval.
Giftige stoffen
Meestal gaat het om giftige stoffen, die irriteren en zelfs licht ontvlambaar zijn. Die producten kun je niet zomaar kwijt in het containerpark, zonder dat er vragen over de herkomst gesteld worden. Dus dumpen de drugsproducenten deze gevaarlijke producten. In bijvoorbeeld een bos, op afgelegen plekke, verlaten fabriekspanden, … Drugscriminelen gaan zelfs zo ver dat ze een gestolen vrachtwagen volstouwen met gevaarlijk chemisch afval en die dan in brand steken.
Hoe herken je dumpingen van drugslabo’s?
Het is niet gemakkelijk om een dumping van chemisch drugsafval te herkennen. De producten zitten namelijk niet verpakt in herkenbare flessen of vaten. Je kunt ze aantreffen in plastic of metalen vaten, gasflessen, putten, jerrycans… Zelfs in de openlucht op de grond of leeggegoten in een oude regenput. Blijf er, zo goed als het kan, ver van af.
Wat doen met een dumping?
Stoot je op een dumping van chemisch afval? Vermoed je een gevaarlijk goedje in een plas op de grond of in plastic vaten? Dan hebben wij enkele acties in de vorm van een ABC voor jou:
- Alarmeer de hulpdiensten
- Beveilig de onmiddellijke omgeving
- Contact met de dumping vermijden
Alarmeer de hulpdiensten
- Bel de 112 (brandweer) of 101 (politie) en meld je vondst.
- Volg de instructies van de hulpdiensten op
- Weetje: het gespecialiseerde Lab Intervention Team (LIT) kan ter plaatse komen op vraag van de hulpdiensten.
Beveilig de onmiddellijke omgeving
- Stel een veiligheidsperimeter in, zo snel mogelijk. Houd andere nieuwsgierigen op een afstand.
- Ga met de wind in je rug staan als je naar de plek met de giftige stoffen kijk. Op een minimum afstand van 25 meter.
- Staan de stoffen in brand? Ga dan zeker 100 m verder staan! (giftige dampen, ontploffingsgevaar, …)
Contact vermijden
- Raak geen stoffen of verpakkingen aan
- Open de verpakking, plastic bussen of metalen vaten niet
- Rook niet, eet niet, drink niet in de buurt van de giftige stoffen
- Blijf van alle omgevingselementen af. Verniel geen sporen, die kunnen nog van pas komen tijdens het onderzoek naar de stoffen en hun eigenaars.
Bron: Lab Intervention Team, Politie, Civiele Bescherming.
Vragen of inlichtingen: Lab Intervention Team (federale gerechtelijke politie) 02/642 78 28 of 03/642 36 90